Normal_echo_foetus_zwanger

Minister Schippers heeft aangekondigd de NIPT-test dit jaar toe te laten in Nederland. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Voordat het officieel toegang kan vinden wacht Schippers het advies van de Gezondheidsraad af. Als de Gezondheidsraad geen grote bezwaren heeft, is ze voornemens een vergunning te verlenen voor de NIPT als eerste test. Dit meldt de Volkskrant.

Met deze beslissing sluit ze aan bij de meerderheid van de Tweede Kamer. Alleen de ChristenUnie, SGP en het CDA zijn tegen de test omdat zij vrezen voor een 'Down-vrije samenleving'. Een zwangere vrouw zou volgens de partijen kiezen voor een abortus, daarom willen ze dat iedere vrouw tijdens het proces goed wordt begeleid.

Op dit moment is de NIPT-test alleen als vervolgtest beschikbaar voor vrouwen met verhoogd risico. Bij deze groep vrouwen wordt de test vergoed door de basisverzekering. Vrouwen die buiten die risicogroep vallen gaan vaak naar België of Duitsland, de NIPT is daar wel vrij beschikbaar voor iedereen. Er zijn Nederlandse ziekenhuizen die de test faciliteren door bloed af te nemen en dit vervolgens in België te laten testen. Die vrouwen betalen de test van 537 euro zelf. Als de NIPT-test in Nederland wordt toegelaten is de vervolgvraag of deze vergoed moet worden door de basisverzekering. Hier is Schippers geen voorstander van. “Zo'n besluit heeft behoorlijke financiële consequenties, die, afhankelijk van eigen betaling, zouden kunnen oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro's (bij volledige vergoeding)”, schrijft Schippers in de brief aan de Tweede Kamer. De PvdA wil dat de NIPT vergoed wordt omdat anders alleen de zwangeren met voldoende geld de test kunnen betalen. De VVD is ertegen vanwege de door Schippers genoemde financiële consequenties. 

©Nationale Zorggids