Normal_pillen_medicijnen_medicatie

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over het abortusbeleid kondigde minister Schippers aan dat de abortuspil volgend jaar beschikbaar komt via de huisarts. De wetswijziging die dat regelt moet in juli 2017 zijn aangenomen. Dit meldt de Volkskrant. 

Vorig jaar blokkeerde Schippers de verstrekking van de pil via de huisarts nog omdat er volgens haar een wetswijziging voor nodig is. De wijziging moet het hele wetgevingstraject nog doorlopen. Eerst moet het door het kabinet worden goedgekeurd, vervolgens geeft de Raad van State advies en als laatste keurt de Tweede Kamer het voorstel. Op dit moment kan de wetswijziging rekenen op steun van onder meer de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks.

Ook stond de NIPT-test tijdens het debat op de agenda. Schippers wil de test in Nederland toestaan, maar wacht op advies van de Gezondheidsraad. In 2013 heeft ze het advies al aangevraagd, dat wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Schippers vindt de adviestermijn lang duren. Als de test wordt toegestaan wordt bekeken of die door de verzekering vergoed wordt. Op dit moment moeten vrouwen er zelf 537 euro voor betalen als ze het in Duitsland of België laten doen. De SGP en ChristenUnie (CU) vrezen dat moeders door de test sneller kiezen voor abortus. Daarom willen ze verplichte ondersteuning voor alle vrouwen die abortus overwegen. Daarbij willen ze dat deze vrouwen verplicht contact hebben met downverenigingen. De minister vindt echter dat vrouwen het recht hebben om te weten of ze een verhoogd risico lopen of niet.

De SGP en CU willen dat de abortustermijn verkort wordt van 24 naar 22 weken. Baby's zijn vanaf 22 weken in principe levensvatbaar. Als deze baby dan al geboren wordt, probeert men het kind in leven te houden. Dat terwijl baby's van 24 weken nog geaborteerd kunnen worden. Schippers wil dit termijn niet verkorten, omdat aanstaande ouders tijdens de twintig weken echo soms nog te weten komen dat de baby ernstige afwijkingen heeft. Ouders hebben na de echo nog vier weken de tijd om te kiezen voor een abortus, Schippers denkt dat twee weken erg kort is en eventueel leidt tot meer abortussen. Dat staat haaks op het idee achter de verkortingswens van de SGP en CU. Schippers heeft de partijen beloofd om de abortuswet te evalueren.

©Nationale Zorggids