Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

Sterilisatie door middel van Essure-implantaten blijkt in de praktijk voor aardig wat klachten te zorgen. Daarom kunnen vrouwen ze nu bij gespecialiseerde gynaecologen laten verwijderen en de sterilisatie ongedaan maken. De complicaties wisselen in ernst en variëren van vermoeidheid tot krampen en heftige pijn. Dit meldt De Telegraaf. 

Vrouwen die de sterilisatie met Essure-implantaten hebben ondergaan, klagen massaal over onverwachte en soms ook onduidelijke klachten. Daarom laat de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) weten dat vrouwen zich bij hun gynaecoloog kunnen melden om de implantaten te laten verwijderen. De NVOG heeft een lijst samengesteld met gespecialiseerde gynaecologen die de implantaten veilig kunnen verwijderen. De Essure-implantaten laten zich namelijk niet altijd eenvoudig verwijderen. Wanneer er kleine deeltjes achterblijven, kunnen deze voor klachten blijven zorgen.

Het verwijderen van de Essure-implantaten wordt in de meeste gevallen door de verzekering vergoed omdat er sprake is van een medisch noodzakelijke ingreep. Essure-sterilisatie maakt gebruik van kleine veertjes die in de eileiders worden geplaatst. De implantaten kunnen echter voor vervelende klachten zorgen, waaronder stemmingswisselingen, vermoeidheid, heftige menstruatiepijn en krampen.

Wie sterilisatie via Essure-implantaten ongedaan wil maken, kan zich bij de NVOG of de eigen gynaecoloog melden. In Nederland hebben zo'n 30.000 vrouwen Essure-implantaten, waarvan ongeveer 180 reeds verwijderd zijn. De NVOG eist meer onderzoek en betere informatievoorziening rondom deze vorm van sterilisatie.

© Nationale Zorggids