Normal_echo-baby-zwangerschap

Wetenschappers van de Universiteit van Warwick hebben ontdekt dat een gebrek aan stamcellen in het baarmoederslijmvlies bij kan dragen aan meerdere miskramen onder vrouwen. Het tekort aan stamcellen zorgt ervoor dat een zwangerschap kan eindigen in een miskraam. Met de ontdekking is het mogelijk om meervoudige miskramen in de toekomst te verminderen. Dit meldt Nu.nl.

Wanneer er te weinig stamcellen in het baarmoederslijmvlies aanwezig zijn, vernieuwt het slijmvlies zich niet langer automatisch tijdens iedere cyclus. Het verouderde baarmoederslijmvlies is volgens de onderzoekers een reden waarom een miskraam kan plaatsvinden. Dit probleem blijft optreden zolang er een tekort aan stamcellen in het slijmvlies is.

In totaal deden 183 vrouwen mee aan het onderzoek, waarbij voornamelijk werd gekeken naar het baarmoederslijmvlies. Vrouwen die achtereenvolgend drie of meer miskramen hebben gehad, bleken een tekort aan stamcellen in hun slijmvlies te hebben.

“Ik voorspel dat we in de toekomst in staat zijn om deze aandoening te verhelpen voordat de patiënt opnieuw zwanger probeert te worden”, aldus Jan Brosens, één van de auteurs van het onderzoek. Nu ontdekt is wat mogelijk de reden achter meervoudige miskramen is, kan ook gekeken worden naar manieren om de kans op een miskraam te verminderen. Het onderzoeksteam zal onderzoek doen naar behandelingen om het baarmoederslijmvlies te versterken om zo de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten.

© Nationale Zorggids