Normal_kerncentrale_borselle453

Jongeren onder de 18 jaar en zwangere vrouwen die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen jodiumtabletten. Dit besluit van minister Schippers heeft geen gevolgen voor de bestaande regels voor mensen die in een straal van tien kilometer van kerncentrale Borssele of twintig kilometer van de centrales in Doel wonen. Dit meldt BN DeStem.

Bij een kernramp is het grootste gevaar radioactief jodium. Het wordt bij mens en dier opgenomen in de schildklier waar het nog jaren kan blijven zitten. Daardoor is de kans op kanker aanzienlijk groter. Jodium zorgt voor verzadiging van de schildklier, zo wordt de opname van het besmette jodium beperkt. Dit verlaagt het risico op kanker. Schippers gaat een plan maken om de tabletten zo snel mogelijk te verspreiden onder jongeren en zwangere vrouwen.

Alle mensen tot 40 jaar die 'in de buurt' van Borssele of Doel wonen krijgen al jodiumtabletten van de veiligheidsregio's. In die regio's worden ook tabletten verspreid indien er sprake is van uitstoot van radioactief jodium. Mensen boven de 40 jaar krijgen geen jodiumtabletten, omdat voor hen de bijwerkingen groter zijn dan de kans op schildklierkanker. 

©Nationale Zorggids