Normal_roken

Ongeveer 43 procent van alle vrouwen die tijdens hun zwangerschap stoppen met roken, beginnen hier een halfjaar na de bevalling weer mee. Britse wetenschappers aan de Universiteit van Nottingham kwamen tot deze conclusie nadat ze 27 verschillende studies bekeken hadden. Dit meldt NU.nl.

De studies waren er specifiek op gericht om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken. Onder de Britse vrouwen die een rookinterventie aangeboden kregen, stopte 13 procent met roken tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Van de 13 procent begon 43 procent na een halfjaar weer met roken. 87 procent van de rokende zwangere vrouwen die een interventie aangeboden kregen, konden niet stoppen met hun verslaving.

“De meeste rokers lukt het niet om te stoppen tijdens hun zwangerschap, en de mensen die het wel lukt zullen binnen een halfjaar na de bevalling weer beginnen. Hoewel er veel geldt wordt uitgegeven aan rookpreventie en interventies tegen roken, profiteren weinig vrouwen en kinderen hiervan”, aldus één van de onderzoekers. De Britse wetenschappers willen een manier vinden om vrouwen ook na de bevalling van het roken te weerhouden. 

©Nationale Zorggids