Normal_hand_schudden_samenwerken

Diverse partijen in de regio Rijnmond hebben vaste afspraken gemaakt om de continuïteit van zorg na de geboorte van een kind te waarborgen. Vorige week tekenden Verloskundigen Kring Rijnmond, Verloskundigen Coöperatie Voorne Putten, Kraamzorg Samenwerkingsverband Rijnmond, CJG Rijnmond en CJG Capelle aan den IJssel namens DVP Rijnmond een samenwerkingsconvenant. Dit meldt ZorgImpuls. 

Verloskundigen en kraamverzorgenden dragen hun bevindingen voor aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) om zo de zorg rondom zwangerschap en geboorte aan te laten sluiten op de jeugdgezondheidszorg. Het CJG monitor de gezondheid en ontwikkeling van van het kind van nul tot achttien jaar en geeft daarbij opvoedondersteuning. Het is belangrijk dat zij informatie hebben over eventuele complicaties bij de bevalling, het verloop van de kraambedperiode en bijvoorbeeld de start van moeder, partner en kind. “Hierover informeren de verloskundige en ik het CJG door middel van een standaard overdrachtsformulier, dat we gezamenlijk ontwikkeld hebben. Dat doen we altijd met toestemming van de ouders, tenzij de veiligheid van het kind in gevaar is”, zegt kraamverzorgende Cora Vlastuin.

De samenwerking tussen de verschillende organisaties is niet nieuw, maar de nieuwe afspraken zorgen voor een vaste procedure en betere aansluiting. DVP Rijnmond heeft met de vaste overdrachtsafspraken tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg een goede stap gezet voor betere geboortezorg in de regio Rijnmond. De organisatie die partijen informeert, adviseert en faciliteert op het gebied van geboortezorg bestaat uit meer dan 35 verloskundigenpraktijken, twee verloskundige kringen, klinisch verloskundigen, gynaecologen uit zeven ziekenhuizen, kinderartsen, kraamzorgorganisaties, Kenniscentrum Erasmus MC, CJG Rijnmond en CJG Capelle aan den IJssel. 

©Nationale Zorggids