Normal_tweeling

De kinderen van eeneiige tweelingen lijken soms veel meer op elkaar dan de gemiddelde neef en nicht. Deze kinderen zullen meer uiterlijke overeenkomsten tonen omdat er meer genetisch materiaal overeen komt. En dat maakt hen volgens hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma tot een interessante onderzoekspopulatie, meldt de Volkskrant. 

Bij neven en nichten komt een achtste van het genetisch materiaal overeen, bij kinderen van eeneiige tweelingen is dat een kwart. Boomsma: “Fysieke eigenschappen, zoals lengte, gewicht en cholesterolniveau, zijn sterk erfelijk. Daar zul je dus bij kinderen van tweelingen zien dat ze sterker op elkaar lijken dan 'gewone' neven en nichten.”

De tweelingenexpert zegt dat er via kinderen van eeneiige tweelingen onderzoek gedaan kan worden naar de rol van genetische en culturele overerving. “Een collega onderzoekt bijvoorbeeld de leesvaardigheid van kinderen. Omdat de kinderen van eeneiige tweelingen genetisch gezien dezelfde ouder hebben, kun je goed meten welke invloed de opvoeding en omgeving hebben op hoe goed ze lezen.”

Boomsma heeft in haar tweelingenregister inmiddels 70.000 een- en twee-eiige tweelingen staan. Ze hoopt dat alle tweelingen in haar register komen te staan. Het zou gaan om ongeveer 425.000 mensen.

Hoe groot de kans dat een kind van eeneiige tweelingen zelf een eeneiige tweelingen krijgen, is nog onbekend. 

© Nationale Zorggids