Logo_isala_diaconessen

Vorig jaar zomer is het Diaconessenhuis Meppel het Isala Diaconessenhuis geworden. Velen vreesden na deze fusie dat het Diaconessenhuis een buitenpoli zou worden. Deze vrees is echter niet uitgekomen. Dat meldt Zorgvisie. 

In 2011 stuitte de voorgenomen fusie op veel weerstand van onder andere verloskundigen, want de acute verloskunde zou verplaatsen naar Zwolle. Zij waarschuwden voor 'snelwegbaby's' en organiseerden daarop een handtekeningactie. Ook lokale politici en bestuurders sloten zich hierbij aan. Dit verzet leidde uiteindelijk tot discussies in de Tweede Kamer. Huidige bestuursvoorzitter Rob Dillmann kan zich de onrust goed voorstellen. “De fusieplannen waren relatief onverhoeds gepresenteerd, met weinig tekst en uitleg. Maar de gemoederen zijn inmiddels tot rust gekomen. Dankzij de fusie zijn we in staat gebleken om in Meppel een ziekenhuis met een basis-spoedprofiel te borgen”, zegt Dillmann. Dat moet volgens hem ook wel, want Meppel is een 'gevoelige locatie'. De spoedeisende hulp en huisartsenpost zijn nu samen in staat om 24/7 spoedzorg te leveren in de kop van Overijssel.

Dillmann meent dat de locatie in Meppel zonder fusie op bedrijfseconomisch niveau geen bestaansrecht meer had gehad. Er is de afgelopen twee jaar tien miljoen euro geïnvesteerd in het gebouw en de ICT van de Meppelse locatie. “We hebben met verzekeraars, die deze fusie ook wilden, afspraken gemaakt over frictiekosten, maar die bieden maar deels soelaas. We worden dus niet rijker van deze fusie. We doen het omdat we als groot ziekenhuis een verantwoordelijkheid voelen voor de medisch-specialistische zorg in de regio”, aldus Dillmann.

Met het verdwijnen van de acute verloskunde is ook de klinische geneeskunde deels overgegaan naar Zwolle. Meppel wordt ingericht als een gespecialiseerd centrum voor ouderengeneeskunde. Er komt een speciaal bewegingscentrum met sportartsen, orthopeden en revalidatieartsen. Het Diaconessenhuis zal zich richten op vitaliteit en mobiliteit. 

©Nationale Zorggids