Normal_ouders_scheiding_gescheiden

Volgens Amersfoortse wethouder Ron van der Spoel van de ChristenUnie hebben veel jonge ouders relatieproblemen. In de Amersfoortse wijk Vathorst eindigt zo'n 50 procent van de huwelijken binnen vijf jaar na de geboorte van het eerste kind in een echtscheiding. Van der Spoel vindt dat de gemeente preventief moet ingrijpen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Gisteravond sprak de Amersfoortse gemeenteraad over het terugdringen van het aantal echtscheidingen van jonge ouders. Van der Spoel is van mening dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het veilig en gezond opvoeden van kinderen. “Een echtscheiding is een van de meest traumatische ervaringen voor een kind, die daar vaak allerlei problemen aan overhoudt”, zegt van der Spoel. De overheid helpt mensen die uit elkaar gaan wanneer een alleenstaande ouder in de schuldsanering komt of het helpt kinderen om te gaan met een scheiding. Maar de wethouder vindt dat het anders moet, hij wil preventief te werk gaan.

De ChristenUnie in Amersfoort denkt dat er veel manieren zijn om ervoor te zorgen dat minder jonge ouders uiteindelijk uit elkaar gaan. De kraamzorg of verloskundige kan bijvoorbeeld signaleren of er bij jonge of toekomstige ouders problemen zijn. Indien nodig kunnen zij met de ouders praten en bijvoorbeeld informatie of een telefoonnummer meegeven van iemand die kan helpen. Van der Spoel meent dat het in andere landen beter geregeld is. “In landen als Zweden en Finland hebben ze bijvoorbeeld hele goede online cursussen, die zouden wij in Nederland ook kunnen aanbieden. Dat is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Maar we kunnen ook denken aan subsidie voor een lichte vorm van relatietherapie, die zit niet meer in de basisverzekering dus misschien verlagen we daarmee voor stellen de drempel”, aldus de wethouder.

Hulp moet wel vrijblijvend zijn, ouders moeten niet gedwongen worden. Maar het is goed om ze op de mogelijkheden te wijzen en te voorzien in deze mogelijkheden. De wethouder verwacht dat de gemeenteraad het met hem eens is dat er serieus onderzocht moet worden wat de gemeente Amersfoort aan ouders kan bieden. En als de gemeente het voor elkaar krijgt, moet het ook gestimuleerd worden in andere plaatsen. 

©Nationale Zorggids