Normal_zwanger_zwangerschap

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat voormalig medewerkers van de Lycrafabriek van DuPont in Dordrecht kampen met ernstige zwangerschapsproblemen. Tijdens het onderzoek werden 35 vrouwen ondervraagd en 33 van hen hadden last van zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen zoals miskramen, baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen. Dat meldt NU.nl.

Alle vrouwen werkten jarenlang met giftige stoffen zonder beschermende kleding of apparatuur. De oorzaak van de zwangerschapsproblemen zou de stof Dimethylacetamide (DMAC) zijn, zegt VU-hoogleraar Toxicologie dr. Atie Verschoor. In de fabriek werden lycragaren geproduceerd en daarvoor is deze stof nodig. Bij de European Chemicals Agency (ECHA) staat DMAC geregistreerd als zeer zorgwekkend. De stof zou schadelijk zijn voor de voortplantingsorganen en het ongeboren kind. De fabriek zegt nooit te hebben geweten van de gezondheidsklachten van zijn medewerkers.

Vorige week werd bekend dat omwonenden van de fabriek die via de lucht blootgesteld waren aan de giftige stof C8, daar zorgwekkend hoge waarden van in hun bloed hadden. Deze waarden waren hoger dan voorgeschreven door het RIVM. Ook deze stof is op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen geplaatst. Het is namelijk moeilijk afbreekbaar, mogelijk kankerverwekkend en kan ook schadelijk zijn voor eventueel toekomstige kinderen. 

©Nationale Zorggids