Logo_ommelander

Sinds 1 februari van dit jaar heeft het Ommelander Ziekenhuis Groningen op beide locaties een fertiliteitspolikliniek. De poli richt zich op stellen bij wie het niet lukt om zwanger te worden. Ook vrouwen met hormoonstoornissen kunnen hier terecht. Dat meldt het Streekblad.

Na een eerste consult wordt een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) gestart. Dit houdt in dat er een bloedonderzoek en sperma-onderzoek worden gedaan, er wordt een echoscopie en baarmoederfoto gemaakt en er vindt een kijkoperatie plaats. Wanneer de resultaten hiervan bekend zijn, worden deze in het fertiliteitsoverleg besproken en bepalen de verpleegkundigen en gynaecologen het vervolgplan. Het Ommelander ziekenhuis biedt ovulatie inducties en inseminaties. Bij de ovulatie inductie worden hormonen behandeld om een eisprong te veroorzaken. Voor ivf-behandelingen verwijst het ziekenhuis door naar het UMCG. De zorgverzekeraar vergoedt alle zorg rondom fertiliteit tot 41 jaar.

“Wij willen vrouwen binnen onze polikliniek de best mogelijke zorg en behandeling geven. We vinden het belangrijk om een luisterend oor te bieden en uitleg te geven over onderzoeken en behandelingen. Het is immers een onzeker en emotioneel beladen traject”, zeggen fertiliteitsverpleegkundigen Patricia en Sylvia. 

©Nationale Zorggids