Logo_lgo_fb

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft per direct het vertrouwen opgezegd in het bestuur van het College Perinatale Zorg (CPZ). De verloskundigen trekken zich terug uit alle CPZ-activiteiten. Aanleiding hiervan zijn enkele uitspraken van CPZ-voorzitter Chiel Bos. Hij schuift zonder enige onderbouwing de babysterfte in de schoenen van de verloskundigen, meent de KNOV. Dat meldt de organisatie. 

Volgens de KNOV wordt met de uitspraken van Bos onterecht angst ingeboezemd onder zwangere vrouwen, maar hij laat hiermee vooral verloskundigen “op een respectloze manier als een baksteen vallen”. Het CPZ heeft juist de taak om samen met alle geboortezorgprofessionals de zorg voor moeder en kind te verbeteren. Met de uitspraken lijkt CPZ hier op geen enkele manier gehoor aan te geven. De voorzitter van CPZ vindt de houding van de KNOV tegenover de nieuwe Zorgstandaard Integrale Geboortezorg, met name op het gebied van risicoselectiebeleid, niet te prijzen. Hij is van mening dat de KNOV niet wil veranderen en wil dat de risicoselectie bij de verloskundige blijft.

De babysterftecijfers in Nederland zijn nog nooit zo laag geweest dankzij de samenwerking tussen alle zorgverleners in de geboortezorg. Om de samenwerking te ondersteunen heeft de KNOV een actieve rol gespeeld in het tot stand brengen van verloskundige samenwerkingsverbanden (vsv's). Met de inzet van vsv's zijn zorgverleners pro-actiever gaan samenwerken en zijn moeder en kind meer centraal komen te staan. Dat de babysterfte nu als verantwoordelijkheid van verloskundigen wordt genoemd, doen de resultaten die tot nu toe met de vsv's zijn behaald teniet. De KNOV blijft zich inzetten voor samenwerking en wil op basis van wederzijds vertrouwen en respect de geboortezorg blijven verbeteren. 

©Nationale Zorggids