Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Na de geboorte van hun kind schrijven nieuwe vaders zich bij de gemeente uit op het adres waar ze met hun partner wonen. Deze uitschrijving zorgt ervoor dat de vrouw diverse alleenstaande ouderkortingen kan krijgen. Uit het rapport 'Landelijke Aanpak Adreskwaliteit' blijkt dat deze vorm van fraude steeds vaker voorkomt. Dat meldt Metro. 

Tijdens het onderzoek in 2015, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werden twaalfduizend adressen bezocht. In bijna vijfduizend gevallen bleek een 'verkeerd' adres te zijn opgegeven. De onterecht verstrekte uitkeringen, toeslagen of oninbare boetes en belastingen die daaruit voortvloeien kosten de overheid tussen de 7 en 14 miljoen euro. “Vaders verhuren in deze gevallen een andere woning onder, schrijven zich in bij hun ouders terwijl ze samen blijven wonen of 'kopen' een illegaal adres via Marktplaats”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Een berekening van Metro laat zien dat een stel door te frauderen met huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget soms zo'n 1080 euro per maand oplevert voor de moeder. 

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het tijd dat hier iets aan gedaan wordt. De overheid moet laten zien dat het niet loont door de strijd tegen dit soort fraude door te zetten. 

©Nationale Zorggids