Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Aanstaande Finse moeders krijgen al sinds 1938 een kraamcadeau van de overheid: de babybox. In deze babybox, een kartonnen doos, zitten allerlei babyproducten en onderin ligt een klein matras. Zo kan de doos ook gebruikt worden als wieg. Wereldwijd begint de box bekendheid te krijgen en wordt nu onder andere ook in Amerika, Canada en Zuid-Afrika verspreid door de overheid. Maar het heeft nog niet zijn doorgang gevonden in Nederland. Dat meldt NRC.

De babybox die weinig ruimte inneemt en milieuvriendelijk is, heeft ervoor gezorgd dat vroegtijdige babysterfte sterk is afgenomen in Finland. In de jaren dertig stierf bijna 7 procent van de Finse baby's en dat is vanaf de jaren zestig geleidelijk afgenomen naar 2 promille. In 2013 lag het sterftepercentage in Nederland op 3,8 promille. Kinderarts Adèle Engelberts denk dat de lage sterftecijfers mede te maken hebben met het feit dat de baby niet bij de ouders in bed ligt. Al eerder zei ze: “Jonge baby's die met hun ouders in bed slapen hebben negen keer zo veel kans op een wiegendood als baby's die apart liggen.” Over de babybox zegt ze: “Het beste is om een baby apart van de ouders, maar wel in dezelfde kamer te laten slapen. Als er weinig ruimte is, kan zo'n doos een uitkomst bieden.”

Zwangere vrouwen in Nederland kunnen de box dan wel niet van de overheid ontvangen, maar kunnen de commerciële variant online bestellen via finnishbabybox.com en babyboxco.com. In Nederland kunnen vrouwen ook een 'blije doos' ontvangen. Deze is zelf te bestellen bij een drogisterij of ze krijgen de doos van hun zorgverzekeraar. Deze doos bevat echter geen matras. Volgens Engelberts is dat in Nederland ook niet nodig omdat bijna alle baby's hier een eigen bed hebben. En als nieuwe ouders dat niet kunnen betalen, wordt er een wieg geregeld door de gemeente of een welzijnsorganisatie. 

©Nationale Zorggids