Normal_geld3442

In Amsterdam kunnen kersverse ouders aanspraak maken op een cadeaubon van de gemeente. Ze krijgen namelijk twintig euro voor babyspullen. Hiertoe heeft SP-wethouder Arjan Vliegenthart besloten. Met het geld kunnen de armere ouders in Amsterdam kleding of speelgoed kopen. Dat meldt Het Parool. 

Op dit moment is de zogenoemde 'babybon' twintig euro waard. Afhankelijk van een eventuele bijdrage van de betrokken winkels kan het bedrag uiteindelijk hoger worden. Ouders die tot 120 procent van het sociaal minimum loon verdienen met een kind van drie kunnen nu ook gebruikmaken van een andere regeling, genaamd het kindpakket. Tot nu toe was dat alleen voor kinderen tussen de vier en negen jaar. De gemeente voorziet kinderen tussen de tien en veertien jaar van een kledingbon. Met 183 euro kunnen ze kleren kopen bij de Coolcat of H&M.

Het budget voor deze regelingen is 1,6 miljoen euro. 20 procent van de kinderen in Amsterdam groeit op in een gezin dat onder het minimum leeft. Ouders zijn tevreden met de regelingen die Vliegenthart heeft ingesteld. De gemeentelijke armoederegelingen worden beoordeeld met een 8,8. Ook kunnen de mensen die dat nodig hebben via de gemeente aanspraak maken op gratis laptops, museumkaartjes, het openbaar vervoer en consults bij de dierenarts.

Een deel van het budget voor minima is in 2014 jaar niet op gegaan, er bleek nog 9 miljoen euro over te zijn. Daaropvolgend zijn de armoederegelingen beter onder de aandacht gebracht. Toch blijkt ook dit jaar dat er geld is overgebleven. 

©Nationale Zorggids