Normal_vaccinatie_prik_2534

Als een vrouw tijdens haar zwangerschap een griepprik heeft gehad, loopt haar pasgeboren kind een minder groot risico op de griep. De Amerikaanse universiteit van Utah verzamelde gegevens van ruim 245.000 zwangere vrouwen en 249.000 kinderen gedurende negen griepseizoenen. Dat meldt NU.nl.

Bij de zwangere vrouwen werd een tweedeling gemaakt: vrouwen die geen griepprik hadden gekregen tijdens de zwangerschap en vrouwen die dat wel kregen. In de laatste groep werd bij kinderen jonger dan zes maanden de griep 70 procent minder vaak gemeten. Deze kinderen werden ook 80 procent minder vaak opgenomen in het ziekenhuis vanwege de griep. Wanneer het laboratorium inderdaad griep vaststelde bij het kind, was dat voor 97 procent het geval bij kinderen van moeders zonder griepprik.

“Baby's kunnen niet gevaccineerd worden tijdens hun eerste zes maanden na de geboorte, zij zijn daarom afhankelijk van de bescherming van anderen gedurende die periode. Wanneer zwangere vrouwen een griepvaccinatie krijgen, zitten daar voordelen aan voor hun kinderen”, zegt onderzoeker Julie Shakib. 

©Nationale Zorggids