Normal_frisdrank

Het drinken van frisdrank tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een kind met overgewicht. Canadese onderzoekers volgden een tijd lang drieduizend moeders. De moeders die iedere dag drankjes met zoetstof dronken, hebben twee keer zo veel kans op een kind met overgewicht. Dit overgewicht toont zich vooral wanneer het kind één jaar oud is. Dat meldt NU.nl.

Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat een baby in de baarmoeder al een voorkeur voor zoet ontwikkelt als de moeder tijdens de zwangerschap gezoete drankjes drinkt. De theorie is niet geheel hard te maken omdat er in het onderzoek slechts is gekeken naar trends, eetgewoontes en het gewicht van de baby. Zo is bijvoorbeeld de biologische link tussen de factoren buiten beschouwing gelaten.

“Zover wij weten onderbouwt dit onderzoek voor het eerste de suggestie dat bij mensen het prenataal consumeren van zoetstoffen zonder voedingswaarde bij kan dragen aan gewichtstoename en vroegtijdige obesitas bij kinderen”, zeggen de Canadese wetenschappers. Soortgelijke resultaten zijn al eerder gevonden tijdens proeven met laboratoriumratten. 

©Nationale Zorggids