Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Verloskundige groepssessies voor zwangere vrouwen hebben een positief effect op de bevalling. Sinds 2012 kunnen Nederlandse vrouwen ervoor kiezen om in een groep behandeld te worden. Uit onderzoek van TNO blijkt dat dit ervoor zorgt dat de vrouw de bevalling beter doorloopt dan bij individuele zorg. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zwangere vrouwen die in een groep samenkomen geven hebben tijdens de bevalling minder vaak medicijnen nodig voor weeënopwekking, hebben minder pijnbestrijding nodig en geven na de bevalling vaker borstvoeding. Ook worden vrouwen die al een kind hebben minder vaak doorverwezen naar een gynaecoloog.  “De steun van vrouwen onderling maakt het misschien net wat makkelijker om bijvoorbeeld op gewicht te blijven of te stoppen met roken”, zegt hoofdonderzoeker Marlies Rijnders. TNO startte het onderzoek in 2012 en vergeleek zeshonderd vrouwen die groepssessies bijwoonden met 1.600 vrouw die individuele zorg ontvingen van de verloskundige.

Nog niet alle verloskundigenpraktijken zijn overtuigd van de groepsbehandelingen, met name omdat het veel tijd vraagt van verloskundigen. Per sessie zijn er twee personen nodig (een verloskundige en een begeleider). Dat maakt dat de kosten hoger zijn. Volgens onderzoeker Rijnders vormt dit een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van groepszorg. De verloskundigen maken de extra kosten, waar de verzekeraars hun voordeel uit halen door de lagere kosten bij de bevalling. Rijnders vindt daarom dat de zorgverzekeraars dit probleem moet aanpakken. De NZa praat morgen over de besteding van geld aan zorg, waaronder verloskundige zorg. 

©Nationale Zorggids