Normal_rss_entry-42605

(ANP) - Isala in Zwolle opent woensdag als eerste ziekenhuis in Nederland een zogeheten vondelingenkamer. Vrouwen in nood kunnen daar anoniem hun baby achterlaten.

Het ziekenhuis werkt samen met de Stichting Beschermde Wieg. Deze organisatie richtte eerder al vondelingenkamers in bij particulieren in Oudenbosch, Groningen, Middelburg en Papendrecht. Vorige maand werd voor het eerst zo'n kamer gebruikt. Een jonge vrouw droeg haar net geboren kind over aan vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg in Groningen.

De vondelingenkamers zijn ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. Moeders kunnen anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Daarom strijdt Beschermde Wieg al tijden voor een gedeeltelijke wetswijziging. Volgens de stichting worden elk jaar twee levende en zo’n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.