Normal_baby__hand__geboorte

Vorige week woensdag werd 's werelds eerste vondelingenkamer in het Zwolse Isala ziekenhuis geopend, in samenwerking met stichting Beschermde Wieg. Gynaecoloog Harm de Haan vindt dat een vondelingenkamer in een ziekenhuis hoort. Het is de meest logische plek waar een moeder haar kind kan achterlaten. Ondanks dat, hoopt hij dat er nooit gebruik van gemaakt gaat worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is tevens positief over de huidige ontwikkelingen rondom vondelingenkamers. Acht andere ziekenhuizen zijn inmiddels bezig om een vondelingenkamer te introduceren. Een enkele van hen starten binnenkort met de bouw, zegt De Haan. “Alle ziekenhuizen in de grote steden in Nederland zouden zo'n vondelingenkamer moeten hebben. Er is dan een optimale spreiding; een moeder in grote nood zou niet in een wanhopige gemoedstoestand een grote reis door Nederland moeten hoven maken”, aldus De Haan.

De nieuwe vondelingenkamer in het ziekenhuis is te vinden direct bij de ingang. Een moeder die de deur van de kamer opent kan binnen enkele minuten iemand van de afdeling kindergeneeskunde verwachten. Het kindje wordt opgevangen door een verpleegkundige en zal een medische controle ondergaan. Na een verblijf van drie dagen wordt de baby opgevangen in een pleeggezin dat wordt ingeschakeld via kinderbescherming.

©Nationale Zorggids