Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

In 2011 introduceerde het MCH-Bronovo ziekenhuis in Den Haag de functie verloskunde-arts. Het onderscheid tussen een gynaecoloog en verloskunde-arts is dat deze laatste slechts de bevallingen doet en geen operaties uitvoert. In het Haagse ziekenhuis zijn inmiddels 19 verloskunde-artsen aan het werk. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Toen de babysterftecijfers vijf jaar geleden gepubliceerd werden, bleken in Den Haag de meeste ongeboren en pasgeboren kinderen te overlijden, met name in de achterstandswijken. In 2011 stond het gemiddelde op 11 op de 10.000 baby's, dat is nu teruggebracht naar 8,7. Het is een duidelijke verbetering ten opzichte van vijf jaar geleden, ondanks dat het nog steeds hoger is dan het landelijk gemiddelde. Het MCH-Bronovo heeft jarenlang hard gewerkt om het sterftecijfer te laten dalen, en dat is mede door de introductie van de verloskunde-arts gelukt, denkt het ziekenhuis.

Ook krijgen artsen, verloskundigen en verpleegkundigen van het ziekenhuis enkele keren per jaar een training. Deze training bereidt ze voor op eventuele noodbevallingen. Door te met casussen te oefenen zijn de professionals er beter op voorbereid wanneer een pasgeboren baby bijvoorbeeld niet ademt. 

©Nationale Zorggids