Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Volgens kinderarts Patrick Willems heeft het verbod van minister Schippers op de NIPT geleid tot tientallen onnodige miskramen. Willems is directeur van Gendia, een laboratorium dat jaarlijks ongeveer 5.000 NIP-testen uitvoert voor Nederlandse vrouwen. Tussen 2013 en april 2014 mochten vrouwen geen screening meer doen, wel kregen ze de combinatietest aangeboden. Echter is deze test stukken minder betrouwbaar dan de NIPT. Ongeveer 35 procent van de vrouwen tussen de 40 en 45 jaar hoort ten onrechte dat haar kind een verhoogd risico op down heeft. Dat meldt de Volkskrant. 

De NIP-test werd in april 2014 beschikbaar gesteld voor vrouwen waarbij uit de combinatietest blijkt dat ze een verhoogd risico hebben. Hiermee kwam een einde aan de onnodige miskramen, zegt Willems. Maar hij vindt dat het huidige beleid nog altijd niet toereikend is. Er zijn vrouwen die een kind met het syndroom van Down hebben gekregen, terwijl de combinatietest aangaf dat ze niet in de hoog-risicogroep behoorden. Hij vindt dat deze vrouwen de minister kunnen aanklagen, evenals de vrouwen die een onnodige miskraam hebben gehad.

“De combinatietest is een van de slechtste testen in mijn vakgebied. Geen enkele test heeft zoveel fout-positieven en fout-negatieven”, aldus Willems. Om na de combinatietest zeker te weten of een vrouw een verhoogd risico heeft, konden vrouwen tot voor kort alleen kiezen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Maar deze testen kunnen leiden tot een miskraam: drie tot vijf op de duizend kinderen overlijdt door een miskraam. Volgens Willems is dat juist het probleem, want vrouwen die vanuit de combinatiest te horen krijgen dat ze een bepaald risico lopen, besluiten ten onrechte een vruchtwaterpunctie of vlokkentest uit te voeren. Daarom pleit ook hij voor het volledig toegankelijk maken van de test.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat Schippers hard werkt aan het breder toegankelijk maken van de NIP-test. In maart liet zij weten de test voor alle zwangeren beschikbaar te maken. Het plan ligt nu ter goedkeuring bij de Gezondheidsraad. Het UMC Utrecht en VUmc verwachten dat bij invoering van de test het aantal zwangere vrouwen die hier gebruik van maken gaat toenemen. Op dit moment ligt het percentage vrouwen dat voor een downscreening kiest op 27 procent. Uit een vragenlijst van het VUmc blijkt dat zeker de helft van de zwangere vrouwen interesse heeft in de NIPT.

©Nationale Zorggids