Normal_stad_maastricht_marleen

MECC Maastricht is van 15 t/m 18 juni het decor voor meer dan duizend internationale experts op het gebied van onder andere verloskunde, neonatologie en genetica. Het Europese congres voor perinatale geneeskunde strijkt voor de tweede keer in de historie neer in Nederland en vindt dit jaar voor de 25e keer plaats. Dat meldt het Maastricht UMC+.

Tal van onderwerpen passeren tijdens het vierdaagse congres de revue, van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ivf en thuisbevalling tot de nieuwste inzichten op het gebied van zwangerschapsdiabetes en –vergiftiging, evenals nieuwe behandelingen van pasgeborenen met zuurstofgebrek en de follow-up van de te vroeg geboren baby’s. Er zal tevens veel aandacht worden besteed aan de opmars van de genetica, zoals embryoselectie en de NIP-test. Deze genetische test waarmee tijdens de zwangerschap het syndroom van Down en een aantal andere aandoeningen kan worden opgespoord, zorgt voor ethische dilemma’s en doet nog altijd veel stof opwaaien in de samenleving. De specialisten delen elkaars kennis en gaan tijdens het congres met elkaar in gesprek om tot nieuwe inzichten te komen.

“Het is uniek om zoveel experts uit het veld hier in Maastricht bij elkaar te hebben”, zegt organisator Nijhuis, hoogleraar verloskunde. “We grijpen de kans natuurlijk ook aan om actuele maatschappelijke thema’s die in Nederland spelen op de agenda te zetten. Neem bijvoorbeeld de organisatie van de geboortezorg en perinatale sterfte. Samen met internationale collega’s gaan we met elkaar het gesprek aan, om van elkaars expertise en ervaring te leren. Altijd met als doel om de geboortezorg verder te verbeteren en innoveren.”

Zimmermann, hoogleraar kindergeneeskunde en neonatologie, is naast Nijhuis mede-organisator van het Europese congres. Gezamenlijk hebben ze er jaren aan gewerkt om het congres, dat om de twee jaar wordt gehouden, naar Maastrichts grondgebied te halen. Zimmermann: “Na steden als Oslo, Praag, Parijs, en Florence mogen we met trots gastheer zijn van deze conferentie. Onder meer door onze kennis en expertise van perinatale geneeskunde, de aanwezigheid van een groot congrescentrum en de gunstige ligging in Europa is Maastricht een congresstad bij uitstek voor dit internationaal gerenommeerde congres.”

©Nationale Zorggids