Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Vrouwen die na hun zwangerschap kampen met vaginale verzakking, kunnen in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht via een kijkoperatie geholpen worden. Voorheen werd deze ingreep, sacropexie, verricht via een snee in de buik. Deze nieuwe vorm voor hersteloperaties is minder belastend voor de vrouw. Dit meldt Dordrecht.net.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis is één van de weinigen die de herstelingreep via een kijkoperatie uitvoert. In de meeste andere ziekenhuizen in Nederland vindt de ingreep nog plaats via een 'open procedure', met een snee in de buik. De nieuwe methode heeft grote voordelen voor de vrouw. Zo is de operatie minder ingrijpend, hoeft zij minder lang in het ziekenhuis te verblijven en kan ze daarna sneller haar leven weer oppakken. Volgens gynaecoloog Ralph Niewenweg kan de conditie van de patiënt nu binnen enkele weken in plaats van maanden weer op peil zijn.

Bij de hersteloperatie wordt de verzakking van de baarmoeder, blaas en/of voorwand van de schede verholpen. Dat kan nu met slechts vier kleine gaatjes in de buik van de patiënte. De verzakking is bijna altijd veroorzaakt door zwangerschap. Mocht de verzakking na de eerste ingreep terugkomen, dan wordt vaak besloten om inwendig een matje te plaatsen. De effectiviteit van de kijkoperatie is niet anders dan die via een snee in de buik. Een collega van gynaecoloog Niewenweg uit hetzelfde ziekenhuis zal zich laten scholen in de herstelingreep via kijkoperatie.

© Nationale Zorggids