Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de plannen van minister Schippers van Volksgezondheid om de geboortezorg anders te organiseren, zo bleek uit het debat donderdag. Een betere samenwerking tussen verloskundigen, gynaecologen en ziekenhuizen is leidend. De babysterfte in Nederland moet daardoor verder omlaag. Dat meldt de Telegraaf.

Vanaf 2017 gaat een nieuw financieringssysteem in waarbij alle betrokken partijen vanuit één geldpot worden betaald. Echter is dit niet verplicht. Gynaecologen en verloskundigen kunnen kiezen voor het huidige systeem waarbij iedere beroepsgroep apart betaald krijgt. Gisteren uitte patiëntenfederatie NPCF enkele zorgen over de geplande veranderingen en sluit zich aan bij de verloskundigen die ertegen zijn. Ook de SP en GroenLinks zijn huiverig. Allen vrezen voor de nieuwe contracteringsperiode waarbij zorgverzekeraars wellicht geen contracten meer willen afsluiten met zelfstandige verloskundigen, waardoor keuzevrijheid voor de zwangere vrouw in gevaar komt.

Schippers liet in het debat weten in gesprek te gaan met zorgverzekeraars om duidelijk te maken dat het niet daartoe mag leiden, want ook Schippers is van mening dat de keuzevrijheid van de zwangere vrouw in stand moet blijven. Ze benadrukt wel dat elke van de 79 regio’s zelf de samenwerking moeten organiseren.

© Nationale Zorggids