Normal_baby_couveuze_geboorte

Baby's die ingebakerd worden door de ouders, hebben relatief een iets hoger risico op wiegendood dan met kinderen die niet worden ingebakerd. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Bristol, waarbij gegevens van zo'n zevenhonderd gevallen van wiegendood werden onderzocht. Dit meldt Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG).

Uit meta-analyse van de onderzoekers blijkt dat ingebakerde baby's iets vaker worden getroffen door wiegendood. De mate van risico hangt samen met de slaaphouding van de baby. Bij de buikligging en zijligging is het risico het grootst, maar ook de rugligging kan het risico verhogen. Deze slaaphoudingen vormen ook voor niet-ingebakerde kinderen een risico, maar uit het onderzoek blijkt dat kinderen die stevig zijn ingepakt iets meer risico hebben op wiegendood in deze posities.

Echter blijkt de leeftijd van de baby, naast de slaaphouding, ook een belangrijke factor. Bij baby's van 1 tot 2 maanden was het risico op wiegendood verhoogd met 48 procent, bij ingebakerde baby's ouder dan 6 maanden was het risico al 2,5 keer zo hoog. Dit heeft er mee te maken dat kinderen zichzelf op een gegeven moment kunnen omdraaien in hun slaap, wat het risico op wiegendood verhoogt.

In Nederland overleden in 2014 elf kinderen aan wiegendood. In 2015 waren dit er nog slechts vijf, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is niet bekend hoeveel van deze kinderen waren ingebakerd op het moment van overlijden. Bij inbakeren wordt het kind stevig ingepakt in een speciale doek, waardoor het een gevoel van geborgenheid en veiligheid ervaart. Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel voor baby's die moeite hebben om in slaap te vallen door onwillekeurige bewegingen van de armen. Inbakeren moet uit veiligheidsoverwegingen worden afgebouwd wanneer de baby 4 maanden oud is.

© Nationale Zorggids