Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Elke ouder heeft een andere manier van opvoeden. Sommige ouders beschermen hun kind tegen allerlei prikkels, terwijl andere ouders hun jonge baby meenemen naar een concert of festival. Volgens neuropsycholoog Jelle Jolles worden kinderen tegenwoordig te veel beschermd en dus te weinig gestimuleerd. Nieuwe prikkels zijn goed, mits het niet te veel van het goede is. Dat meldt Trouw.

Het jonge babybrein moet nog gevuld worden met kennis en ervaring. “De functie van de hersenen is nou net om te leren van de omgeving. Ze zoeken voortdurend naar wat nieuw en bruikbaar is. Nieuwe prikkels zijn belangrijk, want deze zijn mogelijk nodig om te kunnen eten, drinken en overleven”, zegt Jolles. Er is volgens hem geen enkele aanwijzing voor dat een kind rust, reinheid en regelmaat nodig heeft. Het is belangrijk dat een kind zinvolle prikkels binnenkrijgt.

Maar, zegt Jolles, prikkels moeten in de beginmaanden van de ouders komen door bijvoorbeeld te zingen, boekjes te lezen en tegen het kindje te praten. Hij ziet in dat kinderen niet van te harde geluiden en te veel licht kunnen, maar vindt thuisblijven niet altijd nodig. Daarom moedigt hij ouders ook aan om gerust met hun baby de stad in te gaan, te winkelen en eventueel de kroeg in te gaan op voorwaarde dat er niet te veel prikkels zijn.

Een tegengeluid komt van kinderpsychologe Paulien Kuipers. Zij zet vraagtekens bij de motieven van ouders die hun kind meenemen naar een festival. Muziek hoeft niet onaangenaam te zijn voor een kind, maar een concert van enkele uren lijkt haar te veel van het goede. Ouders laten hun kind zo aan hén aanpassen, in plaats van dat de ouders zich aanpassen aan hun jonge baby. Zij denkt dat een crèche ook geen goede plek is voor een baby. “Een baby van zes maanden richt zich op de moeder, op de eigen handjes, de tafel, op een stoel”, zegt Kuipers. Zij hebben voornamelijk last van andere jonge kindjes, hoewel er ook kinderen zijn die zich voor dergelijke prikkels kunnen afsluiten. Prikkels zijn wel degeljik belangrijk, want een ouder die samen met zijn kind veel prikkels opzoekt, heeft later waarschijnlijk een kind die ook een prikkelrijke omgeving zoekt. 

© Nationale Zorggids