Normal_normal_echo_foetus

Sinds de introductieperiode van de Babywatcher zijn er in Nederland en België 2.881 echo's gemaakt. Met de Babywatcher kunnen zwangere vrouwen zelf thuis een echo maken van hun buik. Dit meldt Babywatcher.

Sinds mei van dit jaar maakt de Nederlandse Start-Up BabyWatcher het mogelijk om thuis zelf echo's te maken gedurende de zwangerschap. Met de Babywatcher, die voor één of twee weken kan worden gehuurd, kunnen per dag drie echo's van elk 10 minuten worden gemaakt. De Babywatcher heeft geen medisch doel en beschikt niet over meetfuncties. Het is een zogenaamde 'pretecho'. Bij 3 procent van de totale populatie had de hoogte van de BMI en de ligging van de placenta invloed op een vervaging van de beelden. 
 
Er is ook kritiek. Vorig jaar waren hierover Kamervragen gesteld door door SP-Kamerlid Renske Leijten. Leijten vindt dat echo's niet thuis en zonder medisch personeel gemaakt mogen worden. Zij wil in een binnenkort gepland debat de kwestie wederom onder de aandacht brengen. "Ik wil hier eerst meer over weten. In 2015 draaide de minister maar om mijn vragen heen.” Ook verloskundigen hebben kritiek. Zij zetten vraagtekens bij de ultrageluidsgolven en weten niet wat die precies doen. 
 
© Nationale Zorggids