Normal_normal_bili_light_with_newborn_lichttherapie_geelzucht_vroeggeboren

Ongeveer de helft van de extreem vroeg geboren baby’s in Europa krijgt niet altijd de beschikbare hulp. De zwakste baby’s worden vaak van de benodigde zorg onthouden, zo blijkt uit een studie waarbij zelf Europese landen zijn onderzocht, waaronder twee Nederlandse regio’s. Dat meldt de Volkskrant.

De studie concludeerde zelfs dat meer dan de helft van de extreem vroeg geboren baby’s niet volgens de richtlijnen worden behandeld. Zij lopen daardoor meer risico op complicaties en uiteindelijk eventueel overlijden. Met name kinderen die worden geboren na een zwangerschap tussen de 24 en 32 weken zijn zeer kwetsbaar. Hun longen zijn nog niet rijp, ze lopen sneller infecties op, en omdat hun huid nog erg dun is daalt hun lichaamstemperatuur snel. 

De onderzoekers adviseren artsen vier maatregelen te nemen om zeer vroeg geboren baby’s de hulp te geven die zij nodig hebben. Zodra de zwangere vrouw in een te vroeg stadium bevalt, dient zij te bevallen in een ziekenhuis met een afdeling neonatologie. 48 uur voor de bevalling moet de gynaecoloog een injectie geven met daarin corticosteroïden om de longrijping van het ongeboren kind te versnellen. Zodra het kindje geboren is moet de temperatuur van het lichaam boven de 36 graden blijven. Tevens moet de ademhaling ondersteund worden door de baby aan de beademing te leggen of door een ‘surfacatant’, een middel dat de longblaasjes openhoudt, te te dienen.

Uit de studie blijkt dat artsen de vier maatregelen niet altijd volgen, met name bij de zwakste en vroegst geboren kinderen. Hoewel artsen losse maatregelen in bijna alle gevallen toepassen, krijgen slechts 58 procent van de vroeg geboren kinderen de volledig beschikbare zorg die zij nodig hebben. Er wordt vooral weinig aandacht besteed aan het op temperatuur houden van het jonge kindje.

“Het is jammer dat de onderzoekers niet met verklaringen komen voor deze verschillen. Als een arts bijvoorbeeld weigert een zwak kind aan de beademing te leggen, is het kwalijk, maar het kan ook zijn dat het gewoon niet mogelijk is”, zegt hoogleraar neonatologie Anton van Kaam van het AMC te Amsterdam. Er zijn diverse redenen om niet alle maatregelen toe te passen, maar de onderzoekers concluderen dat als dit wel gebeurt er mogelijk 120 sterfgevallen per jaar voorkomen kunnen worden op Europees niveau.

Door: Redactie Nationale Zorggids