Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Artsen adviseren vrouwen die zich kunstmatig laten insemineren vaak om een tijdje te blijven liggen om zo de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar uit onderzoek van Joukje van Rijswijk van het VUmc blijkt dat bedrust deze kans niet vergroot. Het lijkt zelfs averechts te werken. Ook gaat het advies niet op na seks. Het effect van bedrust na seks is namelijk nooit onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws. 

Gedurende het onderzoek werden 479 vrouwen meerdere malen kunstmatig geïnsemineerd. Een deel van de vrouwen werd na de inseminatie geïnstrueerd om een kwartier langer te blijven liggen en het andere deel mocht juist bewegen. Van Rijswijk bestuurde ongeveer 2.000 kunstmatige inseminaties. Ze kon hierna concluderen dat 32 procent van de vrouwen die bleven liggen zwanger waren geworden, tegenover 40 procent van de vrouwen die mochten bewegen na de inseminatie.

“Naar onze mening heeft bedrust na de behandeling geen positief effect op zwanger worden, en is er dus geen reden dat de patiënten stil moeten blijven liggen”, stelt Van Rijswijk in haar onderzoek. Eerdere onderzoeken die juist positief waren over bedrust, zijn hiermee ontkracht.

Het onderzoek van de Vumc-onderzoeker is een stuk groter dan eerdere studies. Middels haar onderzoek wilde ze de eerdere conclusies weer herhalen, omdat een uitkomst op kleinschalig niveau soms toeval kan zijn. Bovendien, zegt Van Rijswijk, lijkt 15 minuten stilliggen niet logisch. Spermacellen kunnen binnen vijf minuten de eileiders bereiken. Bovendien overleven de cellen enkele dagen in de baarmoeder. Een extra kwartier lijkt daar geen invloed op te hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids