Normal_baby_kraamzorg_3453452

Vrouwen met een geplande keizersnede ontvangen vanaf nu in het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum (MMC) een buideltop. Het kledingstuk is speciaal ontwikkeld om tijdens de geplande keizersnede het eerste contact tussen moeder en kind, huid-op-huid, zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. MMC is het eerste ziekenhuis in de regio dat de buideltop gebruikt bij geplande keizersneden. Dit meldt het Máxima Medisch Centrum.

De aanstaande moeder ontvangt de buideltop bij aankomst in de kraamsuite, zodat zij deze vlak voor de keizersnede aan kan trekken. De baby wordt direct na de geboorte bij de moeder op de borst gelegd, in de buideltop. Deze top is gemaakt van zachte stof en het houdt de baby veilig en warm bij de moeder als deze van de operatiekamer terug naar de kraamsuite wordt gebracht.

De baby kan vanaf de geboorte op een veilige en ongestoorde manier bij de moeder ‘huid-op-huid’ blijven liggen. MMC gebruikt de buideltop om de aanstaande moeder die de keizersnede moet ondergaan een zo natuurlijk mogelijke ervaring te geven. Gynaecoloog Martina Porath van MMC: “Tijdens een keizersnede streven we ernaar de baby zo rustig mogelijk geboren te laten worden en het de aanstaande ouders uiteraard zo comfortabel mogelijk te maken. We bieden sinds 2014 aan de zwangere en haar partner de mogelijkheid om tijdens de keizersnede mee te kijken naar de operatie op het moment dat de baby geboren wordt. Deze buideltop na een natuurlijke keizersnede is daarop een mooie toevoeging en versterkt de moeder-kind binding”.

Het is wetenschappelijk bewezen dat ononderbroken huid-op-huid contact direct na de geboorte een positief effect heeft op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de pasgeboren baby. Bij de moeder zorgt het huidcontact voor vermindering van pijn, een positief gevoel, stabiele controles en minder bloedverlies.

Door: Redactie Nationale Zorggids