Normal_vitamines__supplementen

Het is voor zwangere vrouwen beter om alleen foliumzuur en vitamine D-supplementen in te nemen dan multivitaminen. Veel van deze vitaminen en mineralen die actief worden gepromoot, zijn een onnodige en dure uitgave, zo vinden Britse wetenschappers. Dat meldt NU.nl.

Volgens de wetenschappers zouden zwangere vrouwen zich moeten richten op hun totale voedingspatroon en de inname van losse supplementen zoals foliumzuur en vitamine D. Dit concludeerden zij nadat ze eerdere onderzoeken bestudeerden waarbij ze naar de effecten van foliumzuur, vitamine D, vitamine C, E en A, ijzer en multivitaminen keken.

“We vonden geen bewijs om zwangere vrouwen aan te raden dat ze prenatale multi-voedingssuplementen moeten nemen, buiten de geadviseerde foliumzuur en vitamine D-innames”, zo staat in het wetenschappelijk tijdschrift Drug and Therapeutics Bulletin. De wetenschappers kunnen de gezondheidseffecten die fabrikanten benoemen weerleggen doordat veel van de studies zijn uitgevoerd in arme landen. Daar hebben mensen bijvoorbeeld veel meer te maken met ondervoeding, waardoor multivitaminen inderdaad van meerwaarde zijn.

In een reactie op het onderzoek laat de Health Supplements Information Service, gefinancierd door de farmaceutische industrie, weten dat voedingssuplementen er juist zijn om tekorten op voeding op te vangen. Maar, zo stelt een van de onderzoekers, zwangere vrouwen hoeven helemaal niet voor twee te eten. Zolang een vrouw gebalanceerd eet, heeft ze heet meeste kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kindje. 

Door: Redactie Nationale Zorggids