Normal_baby_kraamzorg_jongetje65

De afgelopen twee jaar zijn er aanzienlijk meer jongens dan meisjes geboren in Enschede. Opvallend, want in elke Nederlandse gemeente is de kans op een jongen of meisje ongeveer even groot. Vorig jaar werden in Enschede 865 jongens geboren en 723 meisjes. Normaal gesproken is de verhouding 51 procent tegen 49 procent. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het CBS.

Hoewel de kans op zo’n verschil erg klein is (0,6 procent) gebeurt het toch vaker. Vorig jaar werden in Geertruidenberg een stuk meer meisjes dan jongens geboren. De kans dat er zoveel meer meisjes dan jongens worden geboren is nog kleiner (0,4 procent). Echter was dit een eenmalig gebeurtenis, de verhouding tussen jongens en meisjes ligt in Geertruidenberg normaal gesproken op het landelijk gemiddelde. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de geboorteverschillen in Enschede ook puur toeval, maar als blijkt dat 2016 ook weer uit verhouding is, is er meer reden tot speculatie.

“Heel opvallend. Pas toen ik het hoorde, ging ik tellen in onze praktijk. Ik kwam zelfs uit op 56 procent jongens  en 44 procent meisjes. Dat is bijzonder”, zegt verloskundige Sabine Steenberg van Verloskundigenpraktijk Enschede tegen RTL Nieuws.

Een andere opvallend babycijfer is bijvoorbeeld het hoge geboortecijfer in Urk (met 20,2 procent twee keer zo hoog als de rest van Nederland). Als het gaat om aantal kinderen per huishouden, staat Urk ook bovenaan op de ranglijst. De meeste tienermoeders zijn te vinden in Goirle en de ‘oudste moeders’ (45 jaar of ouder) in Wassenaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids