Normal_zwanger6

Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap blijven drinken, verhogen de kans dat hun kind later crimineel gedrag zal vertonen. Dat zei advocaat Gerard Spong in een driegesprek in HP/De Tijd. Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol, hebben meer kans om gedragsproblemen en criminele gedragingen te ontwikkelen. Daarom zouden strafrechters volgens de advocaat ook neurobiologische aspecten zoals alcoholgebruik moeten meerekenen tijdens de rechtszaak, omdat dit invloed kan hebben op iemands gedrag. Dit meldt NRC. 

Wie regelmatig alcohol blijft drinken tijdens de zwangerschap, verhoogt naast de kans op allerlei gezondheidsproblemen ook de kans op crimineel gedrag op latere leeftijd. Volgens Diane Black, bestuurslid van de FAS Stichting Nederland, blijkt uit onderzoek dat FASD-kinderen inderdaad meer kans hebben om gedragsproblemen te ontwikkelen. FASD is de verzamelnaam voor mentale en fysieke aandoeningen als gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, waar ook het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS) onder valt.

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en het gedrag van kinderen. Zo kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadigingen bij het kind, wat weer kan resulteren in hyperactieve kinderen. “Ze vertonen veel impulsiviteit en hebben weinig vermogen tot reflectie op het eigen handelen”, aldus Guus Smit, neurobioloog aan het Vumc. Dit kan er voor zorgen dat het kind later verkeerde keuzes maakt. Volgens Smit kunnen deze gevolgen al optreden wanneer de zwangere vrouw een paar keer flink dronken wordt tijdens de eerste paar maanden van de zwangerschap. Levenslange gedragsstoornissen liggen op de loer wanneer de moeder de eerste drie maanden van de zwangerschap dagelijks alcohol blijft drinken.

Door: Redactie Nationale Zorggids