Normal_babyhapje

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Aberdeen blijkt dat het beter is om een baby een potje voeding uit de supermarkt te geven dan zelfgemaakte babyvoeding. Kant-en-klare hapjes bevatten vaak meer groenten, minder calorieën en minder proteïnen dan verse gerechten. Dat meldt Scientias.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat zij ruim vierhonderd recepten uit kookboeken vergeleken met 278 kant-en-klare babyhapjes. In de hapjes uit de supermarkt zat niet alleen meer groente, maar ze bevatten ook nog eens 26 procent minder calorieën en 44 procent minder proteïnen. De helft van de kookboekrecepten kwam boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën uit. Bij de kant-en-klare hapjes was dat slechts 35 procent. De onderzoekers benadrukken dat de uitkomsten een gemiddelde zijn, het is dus niet zo dat alle verse gerechten minder gezond zijn dan de hapjes uit een winkel.

Dat koken gezonder is dat eten uit een potje is volgens de onderzoekers waarschijnlijk pure sociale perceptie. Eten uit een potje of zakje is volgens de huidige samenleving slechter dan verse en biologische producten. De onderzoekers concluderen dat hapjes uit een potje niet als een ongezonde keuze gezien moeten worden. Aangeraden wordt om als ouder een goed afgewogen keuze te maken bij het bekijken van de ingrediënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids