Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

Nu de ziekenhuistarieven van zorgverzekeraar CZ bekend zijn, kunnen vele vergelijkingen worden gemaakt. Ook op het gebied van anticonceptie of vruchtbaarheid blijken de verschillen groot. Een relatief kleine ingreep als het inbrengen van een spiraaltje kan al vierhonderd euro verschillen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zo brengt het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis 156 euro in rekening voor het inbrengen van een spiraaltje. Wie naar het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gaat, betaalt voor dezelfde ingreep 580 euro. Twee polikliniekbezoeken voor mannen met verminderde vruchtbaarheid kosten in het grootste deel van de ziekenhuizen hetzelfde, namelijk 196,14 euro. In het Medisch Centrum Kinderwens betaalt een man voor twee bezoeken beduidend minder, maar aanzienlijk meer betaalt hij bijvoorbeeld in het Maastricht UMC. Dit universitair ziekenhuis rekent hier 206,96 voor.

Dinsdag gaf CZ gehoor aan de oproep van de Consumentenbond om gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. “Wij eisen verbetering in een brief aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars en we roepen consumenten op om deze oproep te ondersteunen. Zo kunnen we samen de druk op beide partijen verhogen”, zei Consumentenbond-directeur Bart Combée eerder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids