Normal_vader4235

Het aantal vaders dat ouderschapsverlof neemt is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Het afgelopen decennium is het percentage gestegen van 6 procent naar 11 procent. Maar relatief gezien nemen nog steeds weinig vaders verlof. Dat meldt BNR.

Zo’n 22 procent van de moeders gaat met ouderschapsverlof. Ook hier is een duidelijke toename te zien, want tien jaar geleden was dat 9 procent minder. Met name de vrouwen gaan bovendien parttime werken als zij moeder worden. Nieuwe vaders gaan juist vaker fulltime werken. Het lijkt erop dat mannen een carrière belangrijker vinden dan vrouwen, concludeert econoom Peter van Mulligen van het CBS.

In tien jaar tijd is het aantal mensen dat behoefte had aan verlof maar dit niet opnam nauwelijks veranderd. Mannen menen dat verlof niet ten goede komt van hun carrière en voor vrouwen is het financieel vaak niet mogelijk om verlof of te nemen. Sinds 2015 is het gemakkelijker voor vaders en moeders (van kinderen jonger dan acht jaar) om ouderschapsverlof op te nemen.

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat als werkende ouders vrij nemen om bij hun pasgeborene te zijn, dat een positief effect heeft op zowel de kinderen als de ouders. Een opvoeding waarbij vader en moeder in grote mate aanwezig zijn, schijnt tot slimmere en meer empathische kinderen te leiden. Voor jongetjes geldt dat als ze op jonge leeftijd veel aandacht hebben gekregen van hun vader, ze zelf later een betere vader worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids