Normal_vader_kind_baby_peuter_gezin_familie

Gisteren berichtte BNR Nieuwsradio over ouderschapsverlof onder vaders. Vaders nemen meer verlof op, maar nog niet massaal. Het percentage vaders dat verlof opneemt is verdubbeld, maar het is nog steeds de helft van het aantal moeders, blijkt uit cijfers van het CBS. Het ouderschapsverlof is in Nederland onbetaald en dit is volgens de FNV één van de voornaamste redenen om geen verlof op te nemen terwijl ouders daar wel behoefte aan hebben. Dat meldt FNV.

“Het is in Nederland de hoogste tijd voor betaald ouderschapsverlof”, zegt Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV. Nederland loopt in internationaal opzicht hopeloos achter als het gaat om het stimuleren van een eerlijkere verdeling in werk en zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Zo krijgt de partner van de moeder na de bevalling nu slechts 2 dagen vrij.

Het kabinet heeft aangekondigd dat dit uitgebreid wordt naar vijf dagen, maar nog steeds is dit bar weinig, vindt FNV. In Europa krijgen vaders gemiddeld drie weken betaald verlof. De gebrekkige regelingen voor jonge ouders dragen er toe bij dat vooral vrouwen eerder geneigd zijn om te kiezen voor parttime werk.

Door: Redactie Nationale Zorggids