Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een tarief vastgesteld voor het preconceptieconsult voor verloskundigen. Een preconceptieconsult vindt plaats voor de zwangerschap en heeft als doel een zwangerschap zo gezond mogelijk te laten beginnen. Dat meldt de KNOV. 

Tijdens het spreekuur wordt besproken of de aanstaande moeder een verhoogde kans heeft op een kind met een aangeboren afwijking of complicaties tijdens de zwangerschap. Het consult mag niet actief aangeboden worden, het initiatief hiervoor ligt bij de vrouw zelf.

Het Intern Verloskundig Overleg Zorgverzekeraars (I-VOZ) legt de nieuwe prestatie met tarief voor aan de zorgverzekeraars. Ook wordt het consult opgenomen in het declaratiesysteem. Vanaf 1 januari 2017 kunnen verloskundigen deze zorg declareren.

Een lijst met praktijken die preconceptiezorg bieden staat op deverloskundige.nl. Verloskundigen die deze zorg wel bieden, maar niet op de lijst staan kunnen zich via de KNOV alsnog aanmelden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids