Normal_panadol_paracetamol_medicijnen

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) vindt dat er bij het onderzoek naar de effecten van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap niet van uitgegaan mag worden dat een statistische relatie meteen een oorzakelijk verband vaststelt. Dat meldt de KNOV.

Britse onderzoekers stelden vast dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap paracetamol hebben geslikt een grotere kans hebben op gedragsproblemen. De KNOV vindt enkele zwakke punten in het onderzoek. Zo beoordeelde de deelnemende moeder het gedrag van het kind en niet een objectief persoon. Daarbij is het ook niet bekend hoeveel paracetamol de zwangere vrouwen slikten en waarom ze het slikten. Verder vraagt de KNOV zich af of het probleemgedrag bij meisjes bijvoorbeeld hetzelfde is als bij jongens en of er nog andere medicijnen in het spel waren.

De KNOV adviseert vooralsnog alleen medicijnen te gebruiken als het echt nodig is. Zwangere vrouwen die pijn hebben, kunnen andere methodes proberen om hier vanaf te komen, zoals vroeg naar bed gaan, rust nemen of juist bewegen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids