Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Een Belgische aanbieder van de NIP-test vermeldt onjuiste informatie. Bij het benaderen van verloskundigen vertelt de aanbieder dat de NIPT vrij aangeboden mag worden in Nederland, zonder combinatietest vooraf. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) waarschuwt hiervoor, want dat is niet correct. Dat meldt de KNOV.

Onlangs gaf de Gezondheidsraad een positief advies over de NIPT aan minister Schippers van Volksgezondheid. Zij bepaalt pas na de zomer of zij dit advies overneemt. Indien dat het geval is, wordt ook dan pas vastgesteld vanaf wanneer de test wordt aangeboden. Daarvoor worden ook voorwaarden opgesteld. Zodra de NIPT officieel aangeboden mag worden, kan deze worden aangevraagd. Maar dan is het nog maar de vraag of dat via buitenlandse aanbieders (mag) gaan.

NIPT (niet-invasieve prenatale test) is een bloedtest die betrouwbaar vaststelt of een foetus een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down, Edwards of Patau. Tot nu toe is de test alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een foetus met een dergelijke afwijking (dat blijkt na een combinatietest). Een voordeel van de NIPT is dat hij nauwkeurig dan de combinatietest voorspelt of een foetus een afwijking heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids