Normal_kinderwagen-kind

Veel ouders beschermen hun kind van de zon door een dunne doek of handdoek over de opening van de kinderwagen te leggen. Toch waarschuwen artsen om dit niet te doen tijdens warm weer, zoals nu in Nederland het geval is. De temperatuur kan al snel oplopen waardoor oververhitting op de loer ligt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het is voor ouders bijna tweede natuur om hun kind te beschermen tegen het felle zonlicht. Hoewel dit ook geen probleem is op dagen met niet al te warme temperaturen, kan dit kan snel gevaarlijk worden in de zomer. Zweedse medici deden onderzoek naar het fenomeen en stellen dat ouders vaak niet bewust zijn van de risico's. De temperatuur in de kinderwagen kan binnen 30 minuten oplopen van 22 tot 34 graden Celsius. De baby kan dan last krijgen van oververhitting en uitdroging.

“Als er geen ventilatie is, houdt je kind de warmte vast”, stelt kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Ook hij waarschuwt voor de kans op oververhitting. Naast voldoende ventilatie is het belangrijk dat baby's en kinderen voldoende drinken. Baby's kunnen bijvoorbeeld sabbelen op een nat washandje om koel en gehydrateerd te blijven.

Om de tere huid van kinderen toch te beschermen tegen de zon, kan gebruik gemaakt worden van een parasol voor de kinderwagen. Dit creëert wel schaduw, maar houdt de warmte niet binnen. Ook is het verstandig om uit de zon te blijven tussen 12.00 uur en 15.00 uur.

Door: Redactie Nationale Zorggids