Normal_vader4235

In het nieuwe verkiezingsprogramma van de D66 wordt gepleit voor drie maanden vaderschapsverlof. Vaders zouden dat in het eerste halfjaar na de geboorte in één keer of verspreid moeten kunnen opnemen. Dat meldt RTL Nieuws.

Vanaf volgend jaar krijgen nieuwe vaders vijf dagen verlof, maar dat vindt de D66 te weinig. Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is de Nederlandse verlofregeling in de jaren vijftig blijven hangen. Dat terwijl ouders tegenwoordig de zorg voor hun kind willen delen. Indien het voorstel van de partij doorgang vindt, krijgen vaders in hun verloftijd zeventig procent van hun salaris. De kosten zijn door werkgevers te declareren bij de overheid. De partij heeft het Centraal Planbureau (CPB) gevraagd wat dit de overheid zou kosten. Deze berekende de jaarlijkse kosten op 200 miljoen euro.

Ondanks de jaarlijkse investering denkt Carolina de Weerth dat het veel positieve maatschappelijke gevolgen heeft. “Als een vader nauw betrokken is bij de opvoeding van zijn kind vanaf de geboorte, betekent dat dat hij sneller een band kan vormen met het kind en dat de baby sneller kan hechten aan de  vader. Daardoor wordt de relatie tussen de vaders en het kind beter”, zegt de Weerth. Kinderen die hun vader op jonge leeftijd veel hebben gezien, hebben op latere leeftijd minder gedragsproblemen en zijn bovendien socialer.

In Europa hebben vaders in Ierland, Zwitserland en Albanië helemaal geen betaald verlof. Op Kroatië en Macedonië na heeft de rest van Europa drie weken of meer vrij. In de Verenigde Staten en in grote delen van Azië en Afrika hebben ouders helemaal geen recht op ouderschapsverlof. De Sociaal-Economische Raad werkt aan een advies voor verlofdagen voor vaders. Nederlandse vaders mogen echter verwachten dat er op korte termijn meer dagen bijkomen, simpelweg omdat het veel geld kost.

Door: Redactie Nationale Zorggids