Normal_homo_gay

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin met meer dan twee ouders. Ouders van deze regenbooggezinnen lopen soms tegen wettelijke problemen aan. Zo heeft een kind volgens de wet maar twee ouders, dat betekent dat de andere ouder(s) wettelijk niets over het kind te zeggen heeft. Begin augustus is het COC, samen met Stichting Meer dan Gewenst en Ouders van Nu, een campagne gestart. De campagne ‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten’ is een online handtekeningenactie die pleit voor gelijke rechten voor ouders in regenbooggezinnen. Dat meldt RTL Nieuws.

Wesley en zijn vriend hebben twee kinderen met een vrouw die ze via het internet leerden kennen. Beide mannen hebben een kind met haar. “Ondertussen is zij echt een soort familie geworden. Onze ouders zijn haar schoonouders geworden, en we gaan samen op vakantie. En ook de kinderen vinden het heel normaal, zij weten niet anders dan dat ze drie ouders hebben”, zegt Wesley. Maar ook zij lopen tegen obstakels in de wet aan. Mocht zijn kind in het ziekenhuis terechtkomen, dan heeft Wesleys’ vriend hier niets over te zeggen, omdat hij op papier geen ouder is.

De campagne van COC is volgens Wesley een goed initiatief. Regenbooggezinnen komen steeds vaker voor, en de wet moet zich daaraan aanpassen. Hij wil dat homoseksuele ouders dezelfde rechten krijgen als heteroseksuele ouders. Gelukkig merken zijn kinderen niets van deze obstakels, en hebben zij ongeacht de wet drie ouders. 

Door: Redactie Nationale Zorggids