Normal_baby_kraamzorg_weegschaal_gewicht_geboortegewicht

Mensen die bij hun geboorte een laag gewicht hadden, sporten later in hun leven relatief weinig. De kans dat een volwassene met een geboortegewicht van minder dan 2,5 kilogram beweegt is 1,9 keer kleiner dan iemand die met een gemiddeld of hoger geboortegewicht ter wereld kwam, zo blijkt uit Brits onderzoek. Dat meldt NU.nl.

De Britse wetenschappers van University College London analyseerden gegevens van drieduizend proefpersonen. Zij werden vanaf hun geboorte gevolgd en moesten gedurende de grootschalige studie vragenlijsten invullen. In deze vragenlijsten werd onder andere gevraagd hoe frequent er gesport werd. Ook werden gymcijfers vastgelegd. De onderzoekers konden uit de gymcijfers onder andere concluderen dat scholieren met een laag geboortegewicht een lager cijfer kregen voor gymactiviteiten. Bovendien sporten zij op latere leeftijd minder voor hun eigen plezier.

“Het is een belangrijke bevinding, want regelmatige lichaamsbeweging biedt veel gezondheidsvoordelen. Onze resultaten suggereren dat mensen met een laag geboortegewicht wat extra aanmoediging nodig hebben om van die gezondheidsvoordelen te profiteren”, zegt hoofdonderzoeker Ahmed Elhakeem. Het verband tussen sport en het geboortegewicht is echter onduidelijk, vermoedelijk heeft het met de ontwikkeling van motoriek te maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids