Normal_sex_bed_seks_isabella_

Het hebben van seks tijdens een ivf-traject kan de kans op een bevruchting vergroten. De sperma van de man blijkt het immuunsysteem van de vrouw voor te bereiden op een zwangerschap, zo blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers op muizen. Dat meldt New Scientist.

De vrouwtjesmuizen maakten meer regulatoire T-cellen aan tijdens de seks, waardoor eventuele ontstekingsreacties verminderden. Door deze reactie wordt het embryo al sneller als inheems beschouwd. De kans dat een embryo succesvol in de baarmoeder komt is daardoor groter. In het lichaam van vrouwen spelen vergelijkbare veranderingen op. De onderzoekers concluderen dat in-vitrofertilisatie succesvoller is als man en vrouw seks hebben tijdens de behandeling. Vrouwen met weinig T-cellen lijken vaker te kampen met onverklaarbare onvruchtbaarheid, miskramen en voortijdige bevallingen.

“Het is net alsof het zaadvocht een paard van Troje is dat de immuuncellen activeert om de zaken op orde te stellen voor bevruchting. Mogelijk minimaliseert dit ook de kans dat het vrouwelijke lichaam later de foetus verwerpt”, zegt hoofdonderzoeker Sarah Robertson. Volgens haar hebben vrouwen die weinig seks hebben meer kans op problemen voor of tijdens de zwangerschap.

Door: Redactie Nationale Zorggids