Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

De samenstelling van de ivf-kweekvloeistof heeft invloed op de slagingskans van de bevruchting en het geboortegewicht. Welke samenstelling dit moet zijn is echter niet bekend, omdat fabrikanten de samenstelling van hun producten geheim houden. Dit blijkt uit onderzoek van Sebastiaan Mastenbroek van het AMC. De studie is gepubliceerd in het blad Human Reproduction. Deze roept fabrikanten op om de samenstelling bekend te maken. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Mastenbroek onderzocht de effecten van de vloeistoffen, waarin bevruchte eicellen geplaatst worden. Daarbij bekeek hij twee verschillende vloeistoffen gedurende achthonderd ivf-pogingen. Tijdens zijn onderzoek liet hij toeval beslissen welke van de twee vloeistoffen gebruikt werden. Uiteindelijk zijn tijdens zijn langdurige studie 383 kinderen geboren.

De ene kweekvloeistof blijkt een grotere kans op een succesvolle zwangerschap te geven dan de andere vloeistof. Ook ontstonden er meer embryo’s, maar de baby’s die in deze vloeistof geboren werden hadden een lager geboortgewicht dan baby’s die in de andere vloeistof geplaatst waren. “We kunnen op grond van de uitkomsten nu nog niet zeggen welke van de twee vloeistoffen beter is. De verschillen zijn echter duidelijk”, stelt Mastenbroek.

Met de kweekvloeistoffen worden de omstandigheden in de baarmoeder zo goed mogelijk nagemaakt. Deze vloeistoffen bestaan tegenwoordig uit meer dan tachtig componenten, waaronder hormonen. Het blad Human Reproduction roept (met ondersteuning van de onderzoekers) de fabrikanten op om de samenstelling van de vloeistoffen bekend te maken. Want zo kan er vormgegeven worden aan nader onderzoek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids