Normal_baby_voetjes

Baby's die via een keizersnede ter wereld komen, hebben meer kans om als kind overgewicht te krijgen. Dit concluderen onderzoekers van Harvard Universiteit in Amerika na het analyseren van gezondheidsinformatie van zo'n 22.000 deelnemers. Kinderen die via een natuurlijke geboorte op de wereld kwamen, ontwikkelden veel minder vaak overgewicht in hun jonge jaren. Dit meldt Nu.nl.

Voor het onderzoek is de data van 22.000 Amerikanen geanalyseerd en is met name gekeken naar het BMI en of iemand via een keizersnede of natuurlijke geboorte ter wereld is gekomen. De deelnemers beantwoordden ieder jaar of iedere twee jaar vragen over hun gezondheid.

De onderzoekers van Harvard concluderen dat geboorte via keizersnede de kans op overgewicht vergroot. Het gaat aanvankelijk om 15 procent meer kans op overgewicht. Dat aantal gaat aanzienlijk omhoog wanneer iemand een broer of zus heeft die wel een natuurlijke geboorte heeft gehad. In dat geval kan de kans op overgewicht oplopen tot 64 procent.

De data van broers en zussen speelden een belangrijke rol in het aantonen van een verband tussen overgewicht en keizersnedegeboorte. “Vooral het feit dat er verschil te bespeuren is tussen kinderen met dezelfde moeder, die dezelfde genen hebben maar wel op verschillende wijze ter wereld zijn gekomen”, aldus onderzoeker Jorge Chavarro.

In Nederland had in 2015 ongeveer 12 procent van de kinderen overgewicht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Te veel zoete snacks en drinken met veel suiker zijn één van de oorzaken waarom kinderen te zwaar zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids