Normal_zwanger__baby__buik__schoentjes__roze

In het kader van de Week van de Alfabetisering wijst de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) professionals in de verloskunde erop dat laag opgeleide en niet-westerse vrouwen vaak weinig kennis hebben over zwangerschap en geboorte. Het is belangrijk om in de begeleiding van laaggeletterde zwangere vrouwen te letten op het woordgebruik en een logische opbouw van informatie. Ook is het verstandig rekening te houden met de hoeveelheid informatie per consult. Dat meldt de KNOV.

Voor het herkennen van laaggeletterde zwangere vrouwen organiseert de KNOV de training ‘Effectief communiceren met laaggeletterden’. Na afloop van de training is de verloskundige in staat om de juiste vragen te stellen, de zwangere vrouw van juist informatie te voorzien en adviezen te geven aansluitend op het scholings- en taalniveau van de laaggeletterde vrouw. De training is op vrijdag 14 oktober aanstaande in Utrecht. Ook is er op vrijdag 16 december een terugkomdag waar professionals de gelegenheid krijgen om bepaalde knelpunten nogmaals te oefenen. Aanmelden kan tot en met 29 september.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Het is daardoor soms lastig om benodigde informatie te begrijpen. Het aantal laaggeletterden groeit nog steeds. Stichting Lezen & Schrijven wil met de Week van de Alfabetisering deze groei stoppen en minstens 100.000 mensen per jaar scholen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids